Publiekscampagne financiële uitbuiting

15-12-2016

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een publiekscampagne laten ontwikkelen over de aanpak van financiële uitbuiting van ouderen. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen.

Beschrijving

Ouderen kunnen op allerlei manieren slachtoffer worden van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en geld uit de portemonnee haalt op een onbewaakt ogenblik. Of zelfs iemand die druk uitoefent op een oudere om in het testament opgenomen te worden.

De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen of het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen.

Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. Banken onderstrepen daarom het belang van de nieuwe campagne en zien er naar uit om samen met de staatssecretaris te onderzoeken hoe zij gezamenlijk nog meer kunnen doen. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan banken gezamenlijk onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.

De nieuwe campagne van het ministerie van VWS wordt gesteund door de partners van de Brede Alliantie ´Veilig financieel ouder worden´.

Organisatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Video