Nieuws

Expertpool voor lokale aanpak ouderenmishandeling

20-08-2021 - Er komt een expertpool die ondersteuning biedt bij de lokale aanpak van ouderenmishandeling - inclusief financieel misbruik. Regio’s en (centrum)gemeenten kunnen hier expertise inhuren. Dat heeft demissionair staatssecretaris Blokhuis (VWS) laten weten in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Liane den Haan.

Social media campagne Huiselijk geweld en kindermishandeling van start

05-07-2021 - De Rijksoverheid start vandaag een social media campagne Huiselijk geweld en kindermishandeling. Via banners en social posts wordt gewezen op de hulpinstanties voor advies, hulp of om je hart te luchten. De campagne is bedoeld om net dat zetje te geven dat nodig is om daadwerkelijk in actie te komen.

Masterclasses aanpak van ouderenmishandeling

17-06-2021 - Movisie organiseert drie masterclasses over ouderenmishandeling om professionals te ondersteunen bij het signaleren en het aanpakken van ouderenmishandeling. De masterclasses zijn voor (sociaal)professionals, die bijvoorbeeld werkzaam zijn in een wijkteam, in de ouderenzorg of maatschappelijk werk.

Internationale dag tegen ouderenmishandeling

15-06-2021 - Het is vandaag de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Veel organisaties in het land houden activiteiten om zichtbaarheid te geven aan dit verborgen probleem. Eén op de twintig thuiswonende ouderen ervaart ouderenmishandeling.

“De kracht ligt in het lokale netwerk"

14-06-2021 - Gemeenten kunnen helpen om ouderenmishandeling op de agenda te zetten én te houden. Zodat een sluitende keten van bewustwording, preventie, (vroeg)signalering, melden, interventie, hulpverlening en nazorg kan ontstaan. Maar hoe kunnen gemeenten dat doen? In december 2020 verscheen een handreiking vol tips, stappen, uitleg en voorbeelden. Ook Annerieke van Dongen, maatschappelijk werker en aandachtsfunctionaris mantelzorg en ouderenmishandeling bij Noorderboog, werkte hieraan mee.

Signaleringsinstrument ziekenhuizen verder verbeterd

14-06-2021 - In 2017 ontwikkelden onderzoekers van de HAN een signaleringsinstrument voor ouderenmishandeling voor de acute zorg. Een slimme zet, want medewerkers van de acute-zorgketen zien veel kwetsbare ouderen. Inbouw in het elektronisch patiëntendossier (EPD) bleek echter lastig. Met steun van het ministerie van VWS ontwikkelde de HAN het signaleringsinstrument verder door, mét praktische inpassing in het EPD.

“Je moet het kunnen en durven zien”

14-06-2021 - Yvon Beurskens is ambulance-forensisch verpleegkundige bij de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Gelderland-Zuid. Naast haar reguliere diensten op de ambulance is ze aandachtsfunctionaris Veilig Thuis. En daar valt ook ouderenmishandeling onder. Ambulancemedewerkers hebben een belangrijke signalerende functie, aldus Yvon. “Wij komen altijd onaangekondigd, op het moment dat ouderen de schone schijn even niet kunnen ophouden.”

Daling aantal veroordeelde daders huiselijk geweld

07-06-2021 - Het aantal veroordeelde daders van huiselijk geweld daalde in 2017 tot het laagste aantal sinds 2008. De huiselijk-geweldsrecidive bleef in die periode ongeveer gelijk. Dit blijkt uit onderzoek van het WODC.

Expertmeetings ouderenmishandeling

29-03-2021 - Movisie verzorgt in de maand mei twee gratis expertmeetings over de aanpak van ouderenmishandeling. Er is een meeting voor ouderenadviseurs en een meeting die zich richt op Veilig Thuis-medewerkers.

Blokhuis: 'Aanpak ouderenmishandeling komt onvoldoende van de grond'

26-02-2021 - Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is ontevreden over de tot nu toe bereikte resultaten van de aanpak van ouderenmishandeling. Dat liet hij gisteren in het tv-programma Zembla weten. "We hebben dus huiswerk te doen."

Slachtofferhulp Nederland lanceert platform 'Voor de helpers'

22-02-2021 - Slachtofferhulp Nederland heeft vandaag, op de Europese Dag van het Slachtoffer, een platform voor helpers gelanceerd. Op dit platform staan praktische tips, ondersteuning en handige checklists om slachtoffers te kunnen helpen.

Aanpak ouderenmishandeling: de stand van zaken

15-06-2020 - Wat is de huidige stand van zaken in de aanpak van ouderenmishandeling? Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling die vandaag plaatsvindt, vroeg onderzoeksbureau Regioplan een aantal collega's naar hun visie op deze vraag.

Zes risicoprofielen van ouderenmishandeling

24-02-2020 - Regioplan heeft zes risicoprofielen van ouderenmishandeling gepubliceerd. Deze geven inzicht in de typerende persoons- en achtergrondkenmerken van de slachtoffers van ouderenmishandeling.

Nieuwe handreiking voor gemeenten over aanpak ouderenmishandeling

21-12-2020 - In opdracht van het Programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT), heeft Movisie een handreiking over ouderenmishandeling ontwikkeld: Ouderenmishandeling, veilig en bescherm ouder worden. Het biedt gemeenten concrete handvatten om ouderenmishandeling terug te dringen.

GHNT Podcast Ouderenmishandeling

30-09-2020 - Het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) heeft een nieuwe podcast gepubliceerd. Deze keer is het onderwerp ouderenmishandeling. Aan het woord komt Gerda Nuiten, aandachtfunctionaris ouderenmishandeling Veilig Thuis West-Brabant.

De aanpak van ouderenmishandeling door Veilig Thuis

15-06-2020 - Elke Veilig Thuis-organisatie heeft specialisten in dienst, bijvoorbeeld op het gebied van ouderenmishandeling. Zoals Hiske Jaspers van Veilig Thuis Gelderland Zuid. Ze is medewerker frontoffice en sinds kort voorzitter van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO).

Landelijke campagne tegen huiselijk geweld in coronatijd

25-04-2020 - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid lanceren vandaag een nieuwe campagne tegen huiselijk geweld. Onder het bekende motto ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’ helpt deze campagne slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld.

Ouderenmishandeling in tijden van corona: wees alert en schakel tijdig hulp in

07-04-2020 - Ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens de coronacrisis. Niet alleen door hun gezondheid, maar ook omdat ze slachtoffer kunnen worden van eenzaamheid en ouderenmishandeling. Nu gezinnen thuis moeten blijven en spanningen kunnen oplopen, kan een onveilige thuissituatie voor ouderen nog onveiliger worden.

Tante Louise lanceert game tegen ouderenmishandeling

21-02-2020 - De Brabantse zorgorganisatie Tante Louise heeft gisteren een game ter preventie van ouderenmishandeling gelanceerd. De game is leerzaam voor iedereen die met ouderen te maken heeft: van bankmedewerker tot kapper.

E-learning ‘herkennen van ouderenmishandeling’ voor vrijwilligers

09-12-2019 - Vrijwilligers zien heel veel. Zeker als ze bij ouderen thuis komen. Maar weten ze ook waar ze op moeten letten? Op verzoek van het ministerie van VWS maakte Movisie een speciale e-learningmodule voor vrijwilligers. In ongeveer 20 minuten leren ze signalen van ouderenmishandeling herkennen én wat ze zelf kunnen doen.