Blokhuis: 'Aanpak ouderenmishandeling komt onvoldoende van de grond'

26-02-2021

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is ontevreden over de tot nu toe bereikte resultaten van de aanpak van ouderenmishandeling. Dat liet hij gisteren in het tv-programma Zembla weten. "We hebben dus huiswerk te doen."

Kwetsbare ouderen worden bijvoorbeeld nog te makkelijk slachtoffer van financiële mishandeling. Veel misstanden komen niet aan het licht en slachtoffers worden niet of nauwelijks geholpen, zo blijkt uit onderzoek van Zembla.

Lokale allianties

De lokale allianties die ouderen moeten beschermen tegen financieel misbruik, komen vooralsnog onvoldoende van de grond. In een lokale alliantie werken professionals als politie, notarissen, banken, de thuiszorg en de gemeente, samen tegen ouderenmisbruik.

Ze geven voorlichting over financieel veilig ouder worden en bespreken gezamenlijk potentiële gevallen van uitbuiting. Het kan dan gaan om het misbruik van een pinpas of een volmacht, of een plotselinge testamentswijziging waarbij een misbruikpleger recht krijgt op de erfenis.

'The perfect crime'

In de 352 Nederlandse gemeenten, zijn momenteel slechts 45 allianties actief. In gemeenten zonder een alliantie kunnen mensen met verkeerde bedoelingen gemakkelijk hun slag slaan. "Er zijn nog veel blinde vlekken op de kaart", aldus Oscar Balkenende. Hij begeleidde de oprichting van de lokale allianties. Financiële uitbuiting van ouderen noemt hij ‘the perfect crime’, omdat daders er vaak mee wegkomen.

Meer informatie