Een signaal kan wijzen op ouderenmishandeling, maar dat hoeft niet per se. Soms zijn er geen concrete signalen, maar kunt u het gevoel hebben dat er iets niet in orde is. Een signaal is een startpunt om alert te zijn.
Sommige signalen zijn duidelijker of concreter dan andere. Wanneer u bijvoorbeeld blauwe plekken ziet bij een oudere, of iemand vertelt u bang te zijn voor een ander, zijn dat duidelijke signalen die kunnen wijzen op ouderenmishandeling. Ook kunnen er wel signalen zijn, maar wijzen die toch op iets anders.
Wellicht is er veranderend medicijngebruik in het spel, of voortschrijdende dementie. Een andere mogelijkheid is dat u onvoldoende informatie heeft om de signalen te kunnen duiden.
Niet-pluis gevoel is ook een signaal
Tot slot kennen we situaties waar er geen aanwijsbare signalen lijken te zijn, terwijl u zich toch zorgen maakt. U heeft geen goed gevoel over de situatie. Dit wordt ook wel een niet-pluis gevoel genoemd: een niet-pluis gevoel is ook een signaal.
Op basis van een signaal kunt u gaan handelen.
17-03-2016 - De signaalkaart Ouderenmishandeling is ontwikkeld door Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland. Het beschrijft de signalen die slachtoffers en plegers afgeven. Daarnaast bevat de kaart een stappenplan voor professionals die een 'niet pluisgevoel hebben'.
15-06-2011 - Op deze signalenkaart van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO) staan signalen van ouderenmishandeling. Daarnaast beschrijft het ook tips voor de huisarts: raadpleeg deskundigen zoals het Steunpunt Huiselijk Geweld of check hoe collega-artsen deze signalen oppakken.