Nieuws

Maasprijs voor signaleringsinstrument ouderenmishandeling

15-11-2022 - ERASE is een instrument waarmee zorgverleners ouderenmishandeling kunnen signaleren. De ontwikkelaar, verpleegkundig consulent geriatrie Marieke Verhoeven, heeft de Maas implementatieprijs ontvangen voor de implementatie van het instrument en het bijbehorende multidisciplinaire overleg.

15 juni 2022: Dag tegen ouderenmishandeling

15-06-2022 - Het is vandaag (15 juni) de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. In veel landen groeit het aantal ouderen substantieel. Daardoor neemt ook het aantal gevallen van ouderenmishandeling toe.

Eindrapportage programma Geweld hoort nergens thuis

17-12-2021 - De zevende (en tevens laatste) voortgangsrapportage van Geweld hoort nergens thuis (GHNT) is gisteren verzonden naar de Tweede Kamer. Ruim drie jaar geleden begon het programma met de ambitie om een doorbraak te realiseren in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Uit deze laatste rapportage blijkt dat het aantoonbaar vaker lukt om geweld in gezinnen te stoppen en dat de doelen uit het programma bijna tot ruimschoots bereikt zijn.

Masterclasses aanpak van ouderenmishandeling

17-06-2021 - Movisie organiseert drie masterclasses over ouderenmishandeling om professionals te ondersteunen bij het signaleren en het aanpakken van ouderenmishandeling. De masterclasses zijn voor (sociaal)professionals, die bijvoorbeeld werkzaam zijn in een wijkteam, in de ouderenzorg of maatschappelijk werk.

Internationale dag tegen ouderenmishandeling

15-06-2021 - Het is vandaag de Internationale dag tegen ouderenmishandeling. Veel organisaties in het land houden activiteiten om zichtbaarheid te geven aan dit verborgen probleem. Eén op de twintig thuiswonende ouderen ervaart ouderenmishandeling.

Blokhuis: 'Aanpak ouderenmishandeling komt onvoldoende van de grond'

26-02-2021 - Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) is ontevreden over de tot nu toe bereikte resultaten van de aanpak van ouderenmishandeling. Dat liet hij gisteren in het tv-programma Zembla weten. "We hebben dus huiswerk te doen." Kwetsbare ouderen worden bijvoorbeeld nog te makkelijk slachtoffer van financiële mishandeling.

Ouderenmishandeling in tijden van corona: wees alert en schakel tijdig hulp in

07-04-2020 - Ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens de coronacrisis. Niet alleen door hun gezondheid, maar ook omdat ze slachtoffer kunnen worden van eenzaamheid en ouderenmishandeling. Nu gezinnen thuis moeten blijven en spanningen kunnen oplopen, kan een onveilige thuissituatie voor ouderen nog onveiliger worden.

E-learning ‘herkennen van ouderenmishandeling’ voor vrijwilligers

09-12-2019 - Vrijwilligers zien heel veel. Zeker als ze bij ouderen thuis komen. Maar weten ze ook waar ze op moeten letten? Op verzoek van het ministerie van VWS maakte Movisie een speciale e-learningmodule voor vrijwilligers. In ongeveer 20 minuten leren ze signalen van ouderenmishandeling herkennen én wat ze zelf kunnen doen.