Lokale alliantie Nederweert en Weert

Partners uit Nederweert en Weert hebben op 10 juni 2021 de samenwerkingsafspraken van de ‘Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden’ ondertekend. Afgevaardigden van dertien partijen hebben hun handtekening gezet onder het document waarin doelen en onderlinge afspraken staan om financieel misbruik bij ouderen tegen te gaan.

Kwetsbaar door afhankelijkheid

Financieel misbruik wordt vaak niet gezien, omdat ouderen zich schamen of voor zorg afhankelijk zijn van de dader. Ze durven het niet te melden. Ook kan het zijn dat ze het niet in de gaten hebben of niet willen geloven dat hun familie of naaste dit soort dingen doet. Door het oprichten van een lokale alliantie hopen wij de ouderen in Nederweert en Weert beter te kunnen beschermen.

Financieel misbruik

Deelnemers aan de lokale alliantie delen hun kennis en expertise over het (voorkomen van) financieel misbruik van ouderen. Voor de professionals en vrijwilligers die deelnemen is de lokale alliantie een middel om samen een aanpak tegen financieel misbruik te ontwikkelen. Zij komen drie keer per jaar bij elkaar voor overleg en bespreken diverse casussen om van elkaar te kunnen leren. Hierdoor ontstaan kortere lijnen die het mogelijk maken om elkaar te vinden bij signalen van financieel misbruik. Daarnaast heeft de lokale alliantie een rol om de bewustwording rondom het financieel misbruik van ouderen in de gemeenten te vergroten.

Deelnemers lokale alliantie

De lokale alliantie bestaat uit het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg, Bewindvoeringskantoor Weert en Omstreken, Gemeente Nederweert, Gemeente Weert, Land van Horne, Linden Accountants, MHK Notarissen, Politie Limburg, Punt Welzijn, Rabobank Weerterland en Cranendonck, Seniorenkoepel Weert, Stichting Vrijwillig Mentorschap en Veilig Thuis Noord- en Midden-Limburg.

Meer informatie

De Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden Nederweert en Weert is bereikbaar voor vragen en voorlichting via het mailadres: nederweert-weert@lokaleallianties.nl.